Airsoft, onko se sitä värikuula juttua?
Airsoft on alkujaan Japanista lähtenyt replika-aseharrastus. Itse airsoft-sanalla tarkoitetaan sekä harrastusta, että harrastusvälinettä, muovikuulia ampuvaa asereplikaa. Linnasoftin peleissä saa käyttää ainoastaan biohajoavia kuulia. Airsoftissa on kysymys elämyksistä, jännittävistä hetkistä ja hauskanpidosta.
Airsoft sekoitetaan toisinaan paintballiin, jossa ammutaan paineilman avustuksella isompia ja väriä sisältäviä kuulia. Airsoft asereplikat ampuvat kovia 6 mm nimellishalkaisijaltaan olevaa kuulia. Virittämättömän, peleissä yleisesti käytetyn aseesta lähtevän kuulan lähtönopeus on noin 80–110 m/s ja kantama muutaman kymmentä metriä. Tällainen ase jättää lähietäisyydeltä paljaalle iholle ammuttaessa pienen mustelman.
Silmien suojus!
Airsoft-aseiden heikko teho mahdollistaa niiden turvallisen käytön toista pelaajaa vastaan. Kuulat kuitenkin kulkevat sen verran kovaa, että silmät pitää suojata turvaluokitelluin suojaimin, esim. laskettelulasit tai kemialasit eivät käy. Lajiin tarkoitetuttujen suojien hinnat alkavat noin 20 eurosta, joka on varsin pieni hinta tärkeästä suojavarusteesta. Maskeissa on yleensä kasvot peittävä suoja, joka suojaa huulet ja hampaat. Pelkille silmäsuojaimille suositellaan kaveriksi hammassuojia, esimerkiksi jääkiekosta tuttuja hammassuojia. Airsoft harrastuksena ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan yleiset urheilulajit, vaikkapa jääkiekko tai kontaktilajit voivat olla riskialttiimpia.
Miten airsoft-ase toimii?
Yleisimmin aseet toimivat jousi/mäntä/sylinteri-kokonaisuudella, jolla puristetaan riittävä määrä ilmaa kuulan taakse, jolloin paine lähettää ammuksen liikkeelle. Nämä jousienergiaan perustuvat aseet voidaan lisäksi jakaa kahteen eri luokkaan. Käsiviritteisissä (vemput) jousi viritetään itse taakse esimerkiksi aseen luistista vetämällä, ja liipaisinta painettaessa mäntä vapautuu, jolloin ase laukeaa. Sähkötoimisissa aseissa jousen virityksen hoitaa sähkömoottori kellokoneiston avustuksella. Tällöin aseella voi ampua itselataavaa kerta- sekä sarjatulta. Toinen hieman erilainen aseluokka ovat ponnekaasuun tai paineilmaan perustuvat aseet. Nämä ottavat energiansa nestekaasusta tai paintballiin tapaan paineilmasta, jolla kuula saatetaan matkaan.
Miten sitä harrastetaan?
Airsoft-pelejä voi kuvata vaikka taistelusimulaatioksi, joskaan touhu ei yleensä tuon termin vakavuuden asteelle pääse. Yleisesti tarkoituksena on osua vastustajan pelaajaa kuulalla, jolloin osuman saanut poistuu pelistä. Tosin pelivariaatioita on lukemattomia, lipunryöstöstä puolustus-hyökkäyspeleihin ja edelleen vaikka tiedustelupainotteisiin erikoistehtäviin. Linnasoftin viikonloppupelit ovat usein enemmän hauskanpitoa kuin taistelusimulaatiota.
Suomessa järjestetään, pääasiassa kesäisin, suurempia skenaariopelejä, jotka ovat ikään kuin juonellisia tapahtumia. Usein skenaariot sijoittuvat taustajuonellisesti johonkin kuvitteelliseen tai aitoon konfliktiin, yleisimpien teemojen pyöriessä nykypäivästä Vietnamin viidakoihin tai ensimmäisen maailmanpalon juoksuhautoihin. Näissä tapahtumissa pelaajat toimivat kentällä suorittaen erilaisia taustajuonen vaatimia tehtäviä. Skenaarioissakin on tarjolla kaikea, resparallista, sotilas simulaation ja roolipelaamiseen.
Välillä skenaarioissa pääsee kuitenkin kokeilemaan omia rajojaan ja parhaimmillaan tunnelma on kuin astuisit itse aitoon tilanteeseen. Aamuyön hiljaisessa metsässä usvan seassa varovasti hyökkäystasalle etenevän ryhmän mukana kulkeminen on elämys, jota on vaikea unohtaa.
Tässä harrastuksessa on vaikea jäädä “vaihtopenkille” istumaan. Kaikki pääsevät pelaamaan ja jokainen otetaan huomioon. Vaikka laji on hyvin liikunnallinen ja välillä hyvinkin nopeatempoinen, niin se ei rajaa ketään pois – kaikki ovat tervetulleita, ikään*, kuntoon tai varustukseen katsomatta. (*Linnasoftin peleissä ikäraja on 10 v.)
Airsoft kehittää niin kuntoa kuin myös sosiaalisia taitoja ehkäisten näin nuorten syrjäytymistä. Pelkän pelaamisen lisäksi järjestetään opetus- ja opastustapahtumia. Hämeenlinnassa Atom-Airsoft järjestää Junnusoft pelejä. Näissä tapahtumissa hiotaan pelitaitoja ja kerrotaan aseen käsittelystä ja tietenkin pelataan saman tasoisessa seurassa.
Missä pelataan?
Airsoftia ei voi eikä saa harrastaa ihan missä tahansa. Pelialueen pitää olla syrjemmällä asutusalueilta, turvallisuuden ja mahdollisten väärinkäsitysten vuoksi. Alueelle täytyy olla myös omistajan lupa! Pelaaminen on kiellettyä asutuksen lähellä, takapihoilla, leikkipuistoissa, sekä yleisillä ulkoilualueilla. Lyhyesti sanottuna yleisellä paikalla pelaaminen on kielletty!
Hämeenlinnassa kaikille avoin pelipaikka on Hiihtomaan pelialue, jossa saa pelata myös Linnasoftin pelien ulkopuolella. (Linnasoftin pelit alueella yleensä lauantaisin ja toisinaan myös sunnuntaisin.)
Airsoft-ase ei ole lelu.
Järjestyslaissa mainitaan seuraavasti: ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty! Vastuu on huoltajilla ja jokainen pelaaja on vastuussa itsestään Airsoft-aseiden myyminen sekä muu pysyvä luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty ilman hänen huoltajansa suostumusta.
Pahimmillaan suojaamattomaan silmään osuessaan airsoft-aseesta ammuttu kuula sokeuttaa. Tästä syystä airsofteja ei voida varauksetta suositella lasten harrastusvälineiksi. Asetta alaikäiselle hankittaessa vanhempien tuleekin tuntea vastuunsa ja varmistaa, että nuori suhtautuu harrastevälineeseen sen vaatimalla vakavuudella. Aseiden replikaluonteen takia ne voivat aiheuttaa helposti väärinkäsityksiä ja turhia hälytyksiä, jos niitä kannetaan järjestyslain vastaisesti julkisilla paikoilla. Jos asetta tai varusteita ostaessasi et ole varma jostain asiasta, kannattaa kysyä myyjältä. Myyjällä on myös velvollisuus kertoa asioista ja varmistaa mm. että asianmukaiset suojavälineet löytyvät. Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään todistamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava.
Käyttäytyminen pelialueella.
Kun yhteen paikkaan kerääntyy suuri joukko ihmisiä, tapaturman riski kasvaa. Yhdistykset ovat tehneet yleiset yhteiset säännöt siitä, kuinka pelissä ja pelialueella käyttäydytään. Säännöt kokonaisuudessaan löytyvät yhdistysten sivuilta. Vaikka Linnasoftin Hiihtomaan pelialueella saa pelata myös oma-aloitteisesti, tulee Hiihtomaassa silti noudattaa pelialueen sääntöjä.
Offgame on paikka, johon pelaajat siirtyvät eliminoiduttuaan pelistä. Suojalasit saa riisua vasta offgamelle saavuttaessa. Offgame-alueella ei ammuskella, säädetä asetta tai osallistuta käynnissä olevaan peliin. Offgame-alueella aseessa täytyy olla varmistin päällä, lipas irti ja ns. tyhjälaukaus ammuttuna. Tyhjälaukaus suoritetaan eliminoitumisen jälkeen ennen offgame-alueelle tuloa.
Offgame alueen laidassa on määritelty paikka jossa saa pelitaukojen aikana säätää asettaan/tähätimiään. Esimerkiksi Hiihtomaassa ”tiilimuuri” ja Moreenilla ”portti”.
Onko airsoft sopiva harrastus juuri sinulle?
Lajin hauskuutta on vaikea laittaa paperille, se pitää kokea itse, ja kokeilemalla selviää parhaiten miksi airsoftia harrastetaan. Itse pelikokemusta täydentää, kaiken jännityksen ja juoksentelun jälkeen, leppoisa jutustelu kavereiden ja tuntemattomien pelitovereiden kanssa, hyvällä onnella nuotion ääressä auringon noustessa. Jotta pystyisimme jatkossakin tätä lajia harrastamaan, toivomme, että jokainen kantaa vastuun ja noudattaa muutamia tärkeitä sääntöjä, niin vasta aloittelevat ja kuin myös kokeneemmat pelaajat.
Lisää tietoa?
Aina kannattaa kysyä jos on jostain asiasta epävarma, varsinkin silloin kun olet uudella pelipaikalla ja isommissa järjestetyissä peleissä. Kun olet ostamassa asetta liikkeestä, kysy askarruttavista asioista myyjältä. Pelipaikoilla on yleensä kokeneempia pelaajia, jotka auttavat mielellään.
Internet on pullollaan tietoa airsoftista ja siihen liittyvistä asioista. Airsoft-aseita ja varusteita myyviä liikkeitä löydät sivustojen kautta, keskustelulaudoilta ja kysymällä muilta pelaajilta. Mutta kaikkein tärkeintä on, että noudatat annettuja ohjeita ja sääntöjä, huolehdit siitä että sinulla asianmukaiset suojaimet ja pidät hauskaa.
Nähdään peleissä!